Domowe przetwory jesienne :)

09:17


Kiedy chłodno i szaro za oknem, a dzień coraz krótszy, warto być uprzednio zaopatrzonym w półprodukty, które nie tylko uwiodą nas smakiem i aromatem, ale także będą w 100% pewne, gdyż sami je robiliśmy oraz tanie, bo warzywa kupione w sezonie są tańsze i "swoje" ;)

Zaczynając więc od pasty paprykowej:

UŻYCIE:
Bezpośrednio do kanapek, do sosów (w zależności od ilości: albo jako baza nadająca gęstość sosu albo jako dodatek smakowy) oraz do zup (jako dodatek smakowy) - do tej pory sprawdzane w tych zastosowaniach, jeśli znajdziecie inne, dajcie znać ;)

SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE:

2 kg. papryki - użyłam żółtej i czerwonej.Zielonej nie polecam,ponieważ jest gorzkawa.
2 główki czosnku
2 cebule

Te trzy składniki zmiksować w robocie kuchennym tak by zostały drobne kawałeczki.
Przełożyć do garnka i dodać:
1 szklankę dobrego oleju
1/2 szklanki cukru
2-3 łyżki soli

Całość gotować 30 minut. Następnie dodać:
 czosnek jeśli uznacie,że jest go mało
1 paczkę suszonej bazylii
1-2 łyżeczki chilli
2 koncentraty pomidorowe 200 gramowe
i dowolne przyprawy według smaku.
U mnie były to :
- kurkuma,liście kozieradki,lubczyk

Wszystko dusić ponowne 30 minut. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry nogami.

Przepis od mojej mamki: Słodkości-Pyszności ♥

Dalej - pomidorowa baza do sosu:

UŻYCIE:
Do tej pory używaliśmy jej stricte jako bazy do sosu, np. bolońskiego, ale także jako sosu na spód pizzy ;)

SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj ok 2-3 kg pomidorów (wyjdzie z tego cały garnek sosu)
Do tego przyprawy, wedle uznania, jednak my użyliśmy czubrycy bułgarskiej (ok. 1,2 łyżki), soli morskiej (1 płaska łyżeczka) i ziół prowansalskich (ok 1-2 łyżki)

Pomidory obieramy i wrzucamy do malaksera, miksujemy do momentu, aż uzyskamy coś w rodzaju soku z miąższem i pestkami. przelewamy do garnka i gotujemy dodając przyprawy, przez około 0,5-1 godz na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje.

Po przygotowaniu postępujemy jak w przypadku pasty: gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy dołem do góry ;)

Ketchup:

Przygotowujemy bazę do sosu, jeśli chcemy uzyskać pikantny ketchup - wystarczy dodać do sosu pikantnych przypraw. Tym razem możemy bardziej zredukować sos, gotować go dłużej, aby bardziej zgęstniał niż w przypadku bazy ;)
Możemy poczekać, aż sos lekko przestygnie, bierzemy sitko i przecieramy przez nie sos, aby pozbyć się pestek i uzyskać konsystencję typowo ketchupową ;)

Ketchup podgrzewamy i gorący przelewamy do słoików, zakręcamy, odstawiamy na wekach <3

Uważajcie, aby przy wekowaniu się nie poparzyć!!!

Smacznego! <3

Mogą Ci się też spodobać

0 komentarze