Domowe przetwory jesienne :)
09:17
Kiedy chłodno i szaro za oknem, a dzień coraz krótszy, warto być uprzednio zaopatrzonym w półprodukty, które nie tylko uwiodą nas smakiem i aromatem, ale także będą w 100% pewne, gdyż sami je robiliśmy oraz tanie, bo warzywa kupione w sezonie są tańsze i "swoje" ;)
Zaczynając więc od pasty paprykowej:
UŻYCIE:
Bezpośrednio do kanapek, do sosów (w zależności od ilości: albo jako baza nadająca gęstość sosu albo jako dodatek smakowy) oraz do zup (jako dodatek smakowy) - do tej pory sprawdzane w tych zastosowaniach, jeśli znajdziecie inne, dajcie znać ;)
SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE:
2 kg. papryki - użyłam żółtej i czerwonej.Zielonej nie polecam,ponieważ jest gorzkawa.
2 główki czosnku
2 cebule
Te trzy składniki zmiksować w robocie kuchennym tak by zostały drobne kawałeczki.
Przełożyć do garnka i dodać:
1 szklankę dobrego oleju
1/2 szklanki cukru
2-3 łyżki soli
Całość gotować 30 minut. Następnie dodać:
czosnek jeśli uznacie,że jest go mało
1 paczkę suszonej bazylii
1-2 łyżeczki chilli
2 koncentraty pomidorowe 200 gramowe
i dowolne przyprawy według smaku.
U mnie były to :
- kurkuma,liście kozieradki,lubczyk
Wszystko dusić ponowne 30 minut. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry nogami.
Przepis od mojej mamki: Słodkości-Pyszności ♥
Dalej - pomidorowa baza do sosu:
UŻYCIE:
Do tej pory używaliśmy jej stricte jako bazy do sosu, np. bolońskiego, ale także jako sosu na spód pizzy ;)
SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj ok 2-3 kg pomidorów (wyjdzie z tego cały garnek sosu)
Do tego przyprawy, wedle uznania, jednak my użyliśmy czubrycy bułgarskiej (ok. 1,2 łyżki), soli morskiej (1 płaska łyżeczka) i ziół prowansalskich (ok 1-2 łyżki)
Pomidory obieramy i wrzucamy do malaksera, miksujemy do momentu, aż uzyskamy coś w rodzaju soku z miąższem i pestkami. przelewamy do garnka i gotujemy dodając przyprawy, przez około 0,5-1 godz na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje.
Po przygotowaniu postępujemy jak w przypadku pasty: gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy dołem do góry ;)
Ketchup:
Przygotowujemy bazę do sosu, jeśli chcemy uzyskać pikantny ketchup - wystarczy dodać do sosu pikantnych przypraw. Tym razem możemy bardziej zredukować sos, gotować go dłużej, aby bardziej zgęstniał niż w przypadku bazy ;)
Możemy poczekać, aż sos lekko przestygnie, bierzemy sitko i przecieramy przez nie sos, aby pozbyć się pestek i uzyskać konsystencję typowo ketchupową ;)
Ketchup podgrzewamy i gorący przelewamy do słoików, zakręcamy, odstawiamy na wekach <3
Uważajcie, aby przy wekowaniu się nie poparzyć!!!
Smacznego! <3
0 komentarze