Przepisowo: pieczone frytki z cukinii
00:55
Po co zapychać się frytkami smażonymi na oleju, tłustymi i niezdrowymi, kiedy można trochę "pocheatować" w kuchni i zrobić pieczone fryteczki z czegoś innego?
Na przykład z cukinii!
Pomysł wpadł mi do głowy przez to, że na działce mamy od groma cukinii i nie możemy jej już przejeść w znanej nam postaci smażonych krążków - zresztą przy przestawianiu się na zdrową dietę, smażenie jej panierowanej w bułce, to bomba tłuszczowa.
Inną alternatywą jest zupa cukiniowa, o której także napiszę, kiedy tylko zrobię w domku i ją uwiecznię :)
Lista składników nie jest straszna:
- Cukinia (w zależności od ilości osób, które będą jadły)
- Przyprawy wedle uznania (ja wykorzystałam kurkumę i czerwoną czubrycę, innym razem robiłam z przyprawą do ziemniaków)
- Oliwa z oliwek (ok. 0,5 łyżki na osobę)
- Papier do pieczenia
- Woreczek (do przemieszania cukinii z przyprawami)
---
Obieramy cukinię. Jeżeli widzicie, że jest duża, a jej pestki zrobiły się ciemniejsze i "zdrewniałe", wydrążcie je.
Kroimy warzywo w słupki, przekładamy do woreczka i dodajemy oliwy i przypraw.
Rozkładamy cukinię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu) na ok 10 min.
Gotowe!
Smacznego :)
0 komentarze