Przepisowo: omletowe babeczki z owocami
01:00
Ze względu na zainteresowanie babeczkami z ciasta omletowego, oto przepis :)
Wiem, że każdy inaczej robi ciasto omletowe. Jedni dodają sody oczyszczonej, inny ubijają białka, jeszcze inni dodają proszku do pieczenia (opcja najmniej zdrowa). Więc opiszę to krótko: ROBIMY CIASTO OMLETOWE (najlepiej z miodem zamiast cukru!) :)
Do tego dodajemy pokrojone w kostkę owoce (u mnie były to jeżyny przecięte tylko na pół, oraz jabłko pokrojone w kostkę). Rozlewamy ciasto do wcześniej natartych olejem lub wyłożonych papierem foremek
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 min, potem na ok 5 minut można podnieść temperaturę do 200 stopni, żeby lepiej się zrumieniły, bez termoobiegu.
Lepiej doglądać babeczek co jakiś czas na zaś :)
---
Sos jogurtowy:
3 łyżki jogurtu
1 niepełna łyżka miodu
1/4 łyżeczki cynamonu
Rozrabiamy jogurt z miodem (mój był twardy, ale "wtarłam" go łyżką w miseczce tak, że połączył się z jogurtem), na koniec dodajemy cynamon, przemieszać i gotowe :)
---
Mała porada:
Proces krystalizacji miodu jest procesem w 100% naturalnym! Ja swój kupuję z pasieki pod opieką cioci - miód od Niej jeszcze nigdy nie był płynny. Więc uważajcie na sklepowe podróby! Nie neguję prawdziwości miodu płynnego, jednak jeśli taki widzicie - sprawdźcie koniecznie etykietę i skład!
0 komentarze