Orzeźwiające ciasto awokado bez pieczenia
13:21
Pyszne i zdrowe! Polecam serdecznie! <3
Czego nam potrzeba:
Spód:
- szklanka orzechów włoskich
- kilka daktyli suszonych (uwaga! Sprawdzajcie na opakowaniu, czy daktyle na pewno są suszone, czy jednak kandyzowane! To częsty błąd podczas zakupów! Daktyle możemy też zamienić na morele lub żurawinę. W przypadku żurawiny, minimum pół szklanki)
lub:
- pół szklanki płatków owsianych
- garść pestek słonecznika bądź sezamu
- spora garść żurawiny (/kilka daktyli/moreli suszonych)
- ok. 2 łyżek dżemu (ja użyłam jabłkowego domowej roboty)
Wrzucamy wszystko do blendera i mielimy na dość drobną masę. Powinna się ona przy ściśnięciu kleić. Jeśli tak nie jest, dodaj "sklejacza" - daktyli, żurawiny, dżemu (w zależności od tego, co masz :))
Góra:
- 2 awokado
- 2 banany
- łyżka miodu
- 1 cytryna
Do blendera wrzucamy awokado, banany, miód oraz wyciskamy do niego cytrynę (polecam najpierw pół, spróbować po zblendowaniu, a potem wedle upodobań dodać więcej soku lub pozostać przy dotychczasowym smaku), blendujemy do uzyskania gładkiej masy, musu.
Masę na spód rozkładamy w foremce (jeżeli jest metalowa, aby nie przeszła metalicznym posmakiem, polecam wyłożyć ją papierem). Moja była średnicy 30 cm i była idealna :)
Ugniatamy ją łyżką lub palcami, aby tworzyła zwarty spód, bez dziur.
Wylewamy masę awokado i rozprowadzamy ją równomiernie łyżką po całym "blacie" z ciasta.
Żeby ciacho nie łapało zapachów z lodówki, owiń je od góry folią spożywczą.
Zostaw na minimum godzinę w lodówce
Skoro najpierw jemy oczami, kawałek ukrojony na talerzyku możesz przystroić plasterkami cytrusa lub posypać fantazyjnie wiórkami kokosowymi ;)
Smacznego! <3
Czekam na Wasze dzieła :)
0 komentarze