Orzeźwiające ciasto awokado bez pieczenia

13:21


Pyszne i zdrowe! Polecam serdecznie! <3

Czego nam potrzeba:

Spód:
- szklanka orzechów włoskich
- kilka daktyli suszonych (uwaga! Sprawdzajcie na opakowaniu, czy daktyle na pewno są suszone, czy jednak kandyzowane! To częsty błąd podczas zakupów! Daktyle możemy też zamienić na morele lub żurawinę. W przypadku żurawiny, minimum pół szklanki)

lub:
- pół szklanki płatków owsianych
- garść pestek słonecznika bądź sezamu
- spora garść żurawiny (/kilka daktyli/moreli suszonych)
- ok. 2 łyżek dżemu (ja użyłam jabłkowego domowej roboty)

Wrzucamy wszystko do blendera i mielimy na dość drobną masę. Powinna się ona przy ściśnięciu kleić. Jeśli tak nie jest, dodaj "sklejacza" - daktyli, żurawiny, dżemu (w zależności od tego, co masz :))

Góra:
- 2 awokado
- 2 banany
- łyżka miodu
- 1 cytryna

Do blendera wrzucamy awokado, banany, miód oraz wyciskamy do niego cytrynę (polecam najpierw pół, spróbować po zblendowaniu, a potem wedle upodobań dodać więcej soku lub pozostać przy dotychczasowym smaku), blendujemy do uzyskania gładkiej masy, musu.

Masę na spód rozkładamy w foremce (jeżeli jest metalowa, aby nie przeszła metalicznym posmakiem, polecam wyłożyć ją papierem). Moja była średnicy 30 cm i była idealna :)
Ugniatamy ją łyżką lub palcami, aby tworzyła zwarty spód, bez dziur.
Wylewamy masę awokado i rozprowadzamy ją równomiernie łyżką po całym "blacie" z ciasta.
Żeby ciacho nie łapało zapachów z lodówki, owiń je od góry folią spożywczą.
Zostaw na minimum godzinę w lodówce
Skoro najpierw jemy oczami, kawałek ukrojony na talerzyku możesz przystroić plasterkami cytrusa lub posypać fantazyjnie wiórkami kokosowymi ;)





Smacznego! <3

Czekam na Wasze dzieła :)

Mogą Ci się też spodobać

0 komentarze